De laatste jaren is er heel wat veranderd in onze visie over de aard en behandeling van mensen met persoonlijkheidsproblemen. Op dit ogenblik zijn er immers heel wat empirisch goed onderbouwde behandelmethoden beschikbaar. Opvallend daarbij is de groeiende dialoog en integratie tussen verschillende theoretische en therapeutische benaderingen. Ook in Vlaanderen zijn er veel goede voorbeelden te vinden van de succesvolle implementatie van wetenschappelijk goed onderbouwde behandelingen voor deze groep van cliënten.
Maar er zijn ook nog heel wat uitdagingen. Het duurt namelijk vaak erg lang vooraleer cliënten met een persoonlijkheidsproblematiek de gepaste behandeling vindt, en er is een sterke nood aan de ontwikkeling van nieuwe methodieken die de stap naar hulpverlening en therapietrouw kunnen verbeteren. Wat betreft de behandeling van jongeren met beginnende persoonlijkheidsproblematiek is nog een grotere inhaalbeweging nodig. Ook het belang van een tijdige herkenning van persoonlijkheidsproblematiek is nog een belangrijk aandachtspunt en kan de weg naar een gepaste behandeling vaak aanzienlijk verkorten. Tot slot is er ook heel wat in beweging rond het label ‘persoonlijkheidsproblematiek’: moeten we afstappen van labels als borderline persoonlijkheidsstoornis en spreken van mensen met emotieregulatie- en/of relationele problemen? Anderen suggereren dan weer om te spreken van stoornissen gerelateerd aan complex trauma of ontwikkelingstrauma.
Als beroepsvereniging vinden we het erg belangrijk dat we de groeiende kennis en ervaringen met de behandeling van cliënten met persoonlijkheidsproblematiek kunnen delen met elkaar. We nodigen iedereen daarom uit om eens over het muurtje te kijken: hoe pakken onze collega’s thema’s als diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsproblemen aan? Welke nieuwe evoluties zien zij? Wat zien zij als de effectieve componenten van hun aanpak? Op welke problemen botsen zij tijdens hun behandelingen en de implementatie ervan? Hoe belangrijk is vorming en intervisie/supervisie?
Deze thema’s en meer vormen de focus van de verschillende key notes en in de workshops ligt de focus telkens op het interactief kennismaken en aan de slag gaan met concrete interventies vanuit verschillende behandelkaders. Helemaal hands-on dus!
Gezien de hoge prevalentie van persoonlijkheidsproblematieken in de klinische praktijk en de uitdagingen die de behandeling ervan vaak meebrengt, is deze studiedag relevant voor alle klinisch psychologen. Heb je veel expertise in de behandeling van persoonlijkheidsproblemen of ben je op zoek naar houvast? Dan is deze dag iets voor jou. Het is ook een uitgelezen ontmoetings- en netwerkevent. Niet te missen dus!
Wetenschappelijk comité: Barbara Declerq, Ernst Koster, Gina Rossi, Saskia Malcorps, Patrick Luyten
We hopen je fysiek te verwelkomen!
Kom zeker langs op onze studiedag. Na de COVID-19 pandemie zijn we ons nog meer bewust geworden van het belang van echt contact en verbinding. Spreek dus af met collega’s en kom samen naar deze studiedag om elkaar opnieuw echt te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar. We hopen dus velen van jullie te mogen verwelkomen!
Programma en sprekers
Overzicht
09:00 - Onthaal
09:30 - Inleiding door de dagvoorzitter
09:40-10:30 - Keynote 1: Diagnostiek met het DSM-5 Alternatieve Model van Persoonlijkheidsstoornissen: Traditie en Vernieuwingen (Laurence Claes, KU Leuven en Tim Bastiaens, UPC KU Leuven)
10:30-11:15 - Keynote 2: DGT als houvast wanneer het stormt (Hilde Hellemans en Ann Fransen, UPC Duffel)
11:15-11:30 - Koffiepauze
11:30-12:20 - Keynote 3: Mentalization Based Treatment in de praktijk: Waar staan we nu? (Patrick Luyten, KU Leuven)
12.20-13:00 - Middagpauze
13:00-13:50 - Keynote 4: Schematherapie: Kansen en uitdagingen (Fanny Dumarey UGent)
14:00-15:00 - Keuzeworkshops ronde 1 (zie onder)
15:00-15:15 - Koffiepauze
15:15-16:15 - Keuzeworkshops ronde 2 (zie onder)
16:30-17:00 - Afronding met aansluitend receptie en netwerkmoment
Praktische informatie
Wanneer? 1 oktober 2024
Waar? Provinciehuis (Provincieplein 1, 3010 Leuven)
Tarieven
Vroegboektarief VVKP-lid*: 85 euro (inschrijven voor 31 augustus)
Vroegboektarief niet-lid: 140 euro (inschrijven voor 31 augustus)
Normaal tarief VVKP-lid*: 105 euro (vanaf 1 september)
Normaal tarief niet-lid: 160 euro (vanaf 1 september)