Werk je met kinderen of jongeren die (chronisch) trauma hebben ervaren? Dan herken je vast dat het behandelen van deze trauma's soms lastig kan zijn. Vaak willen kinderen niet over hun traumatische herinneringen praten, hebben ze geheugenverlies, of denken het kind, de verzorgers en/of de verwijzer dat het kind ontregeld zal raken of zal dissociëren als er over die herinneringen wordt gesproken. De angst om "slapende honden wakker te maken" houdt velen daarom tegen om het gesprek aan te gaan. Toch is het essentieel om deze onverwerkte trauma's aan te pakken, omdat ze anders kunnen leiden tot ernstige klachten en een achterstand in de ontwikkeling. Maar hoe pak je dat aan?
Tijdens deze boeiende tweedaagse training deelt Arianne Struik, trauma-expert uit Australië, haar expertise over het werken met getraumatiseerde kinderen en jongeren. De Slapende Honden methode biedt handvatten voor het analyseren van de barrières die kinderen ervaren bij het praten over traumatische herinneringen. Door deze barrières in kaart te brengen, kan een behandeltraject worden opgezet dat gericht is op het opheffen van deze obstakels. Na deze workshop hebben deelnemers zowel de theoretische kennis als de praktische vaardigheden om een behandeltraject op te zetten voor kinderen en jongeren met chronisch trauma die traumaverwerking nodig hebben.
Waarom deelnemen?
- Ontvang praktische tools om met traumaverwerking te starten.
- Leer van een internationale expert.
- Geschikt voor zowel beginners als gevorderden, inclusief EMDR-therapeuten en psychotraumatologen.
Trainer:
Arianne Struik is een Nederlandse ontwikkelingspsycholoog/systeemtherapeut en EMDR-supervisor. Ze werkte meer dan 25 jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie met vroegkinderlijk, chronisch getraumatiseerde kinderen die thuis wonen, in pleeggezinnen en residentiele afdelingen. In 2014 verhuisde ze naar Australië waar ze vanuit haar eigen praktijk werkt, en workshops en trainingen geeft in binnen- en buitenland.
Doelgroep:
Deze training is geschikt voor iedereen die werkt met getraumatiseerde kinderen en jongeren, ongeacht je diploma of expertise. Het is bijzonder relevant voor:
- Professionals in traumatherapie (zoals EMDR-therapeuten, psychotraumatologen)
- Jeugdhulpverleners, ondersteuners in het onderwijs of sociale werkers
- Iedereen die met deze doelgroep werkt en zijn/haar vaardigheden wil uitbreiden
Voor deze workshop is het niet noodzakelijk kennis te hebben van EMDR. Wel wordt van deelnemers verwacht dat ze kennis hebben over trauma en dat ze professioneel te maken hebben met kinderen of jongeren die trauma hebben meegemaakt.
Programma:
- Dag 1: Introductie tot traumaverwerking en het begrijpen van de impact van trauma op kinderen en jongeren.
- Dag 2: Dieper ingaan op praktische technieken, benaderingen en interventies om kinderen en jongeren te helpen bij het verwerken van trauma. Er is ruimte voor casuïstiek en intervisie.
Praktisch:
- Data: dinsdag 28 en woensdag 29 januari 2025
- Locatie: Parc 51 (Lounge) - Lummense Kiezel 51- 3510 Hasselt
- Ruime gratis parking of met bus 34 of 56 vanuit Hasselt station
- Inschrijven?
- Schrijf je in via onderstaande link of ga naar de website van TraumaZorg (www.traumazorg.net) of mail naar training@traumazorg.net.
- Kostprijs? De tweedaagse training kost 590 euro. Inclusief lunch, koffie/ thee/ water, het boek “Slapende Honden? Wakker maken!” en cursusmateriaal.
- Deelnemers ontvangen de nieuwe druk (2021) van het boek “Slapende Honden? Wakker maken!” bij aanvang van de workshop.
- TraumaZorg netwerkpartners ontvangen een korting van 10%.
- TraumaZorg leden ontvangen een korting van 30%.