In deze vormingsavond laten experts vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op autisme zoals het zich aandient in zijn context.
Neem nu psychotrauma. Bij een kwart van de mensen met autismespectrumstoornis wordt een duidelijke impact van psychotrauma herkend. Autisme kan een bescherming vormen tegen de impact, maar evengoed het verwerken van trauma verhinderen. Welke strategie kies je? En wat te zeggen over het paradigma neurodiversiteit, dat steeds meer aanhang krijgt? Is er nog een rol voor diagnostische labels? En hoe kan autismezorg emanciperend werken? Of nog: wat weten we en hoe denken we vandaag over de biologie van autisme? Is autisme een ‘neurobiologische ontwikkelingsstoornis’ zoals de DSM-5 beweert? Wat zegt de wetenschap? En wat de praktijk?
Praktisch:
- Datum: 12/12/2024
- Locatie: Congrescentrum UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517, 3070 Kortenberg
- Deze vorming kan ook online gevolgd worden
- Deelname is gratis, inschrijven verplicht
- Stem vooraleer je inschrijft je deelname af met je leidinggevende, via myUPC, het event komt in aanmerking voor je opleidingsteller
Doelgroep:
Zorgprofessionals
Programma:
- 19u00: Onthaal
- 19u25: Inleiding (prof. dr. Jean Steyaert, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven)
- 19u30: Lezingen
- Autisme en de integratie van moeilijke levensgebeurtenissen (Stefaan Vertommen, psycholoog UPC KU Leuven)
- Neurodiversiteit: een emanciperende blik op autismezorg (Gert-Jan Vanaken, onderzoeker gezins- en orthopedagogiek KU Leuven)
- Wat denken we vandaag over de biologie van autisme? (dr. Edward Debbaut, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven)
- 21u00: Receptie
Vragen?
carine.verbiest@upckuleuven.be