Als hulpverlener die werkt in de thuiscontext heb je soms een vermoeden van gebruik van illegale drugs. Naast de ‘klassieke’ illegale drugs zoals cannabis, opiaten, cocaïne, amfetamine, XTC, hoor je ook meer en meer over Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Mefi, 3-MMC, 3-CMC, 2C-B, Flakka,… heel wat synthetische stoffen met een psychoactieve werking worden op de drugsmarkt aangetroffen. Welke effecten hebben deze ‘klassieke’ en nieuwere illegale middelen? Wat zijn de gebruikswijzen, straatnamen en -waarde? Wat zijn de huidige trends? Wat zeg de wet over illegale drugs? Hoe kan je je eigen veiligheid tijdens een huisbezoek waarborgen? En wanneer is de veiligheid van je cliënt en/of zijn omgeving in gevaar?

Dankzij deze vorming zal je makkelijker signalen van middelengebruik opmerken. We gaan ook in op hoe je deze signalen kan aankaarten bij je cliënt. Wat zijn de do’s & don'ts als je het gesprek hierover aangaat? Hoe maak je, samen met de cliënt, een ernstinschatting van diens gebruik en de impact op diens leven? Het opmerken en ter sprake brengen, biedt kans op verandering en succeservaring voor hulpverlener en cliënt.

Doelpubliek

Hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg die in de thuiscontext werken met mensen die illegale middelen gebruiken. 

Praktische info

Dag en uren: dinsdag 13/5/25, van 9u30 tot 16u30, onthaal vanaf 9u.

Locatie: Mundo-a, Turnhoutsebaan 139A, 2140 Borgerhout - Antwerpen. Op 15 minuten wandelafstand van het Centraal Station van Antwerpen.

Kostprijs: 95 euro inclusief water, koffie, thee en broodjeslunch 

Spreker: Sebbe Vaessen, veldwerker Safe ’n Sound en preventiewerker CGG VAGGA

Aantal deelnemers: min 12 en max 20 deelnemers

Uiterste inschrijvingsdatum: 11/4/25

Contact

bij vragen over de vorming: veerle.gerbosch@psyche.be 0490 66 27 58 

bij vragen over betalingen of facturen: administratie@psyche.be