Ga naar de inhoud
dinsdag 01 april

Basisopleiding Perinatale Mentale Gezondheid (PMG) en Infant Mental Health (IMH)

In deze vierdaagse opleiding maak jij kennis met de boeiende domeinen van Infant Mental Health (IMH) en Perinatale Mentale Gezondheid (PMG). Je duikt in de nieuwste inzichten en krijgt zicht op de kwetsbaarheden en kansen die zo kenmerkend zijn voor de perinatale periode. 

Lees meer
woensdag 02 april

Forensische psychiatrie voor niet-forensische psychiaters

Op woensdag 2 april 2025 biedt prof. dr. Ingeborg Jeandarme een boeiend woensdagseminarie aan over forensische psychiatrie voor niet-forensische psychiaters. Dit seminarie is speciaal gericht op professionele zorgverleners die willen kennismaken met de basisprincipes van forensische psychiatrie. 

Lees meer
donderdag 03 april

Gratis webinar: Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit (LOES)

Ben je als hulpverlener op zoek naar concrete handvatten voor de opvang en evaluatie van suïcidale personen? Volg dan dit een gratis webinar over de Leidraad Opvang en Evaluatie Suïcidaliteit (LOES).

Lees meer
donderdag 03 april

VOLZET - Vorming: Hoe herken je illegaal druggebruik en maak je signalen bespreekbaar?

Georganiseerd in samenwerking met VAD

Dankzij deze vorming zal je makkelijker signalen van middelengebruik opmerken.

Lees meer
donderdag 17 april

Workshopreeks: Op weg naar herstel, eetstoornissen bij jongeren

Ben jij tussen 16 en 23 jaar en worstel je met een eetstoornis? Deze gratis workshopreeks helpt je sterker in je schoenen te staan, leert je weerwerk te bieden tegen de eetstoornis en nog veel meer. Want herstellen doe je zelf, maar niet alleen.

Lees meer
dinsdag 22 april

Vormingsreeks: Traumasensitief Werken

De vormingsreeks Traumasensitief Werken leert je de impact van trauma op kinderen, jongeren en ouders te begrijpen en biedt praktische tools om afgestemde zorg te bieden, met aandacht voor zelfzorg. De vijf sessies richten zich op theorie, praktijktoepassing en een gezamenlijke visie binnen het jeugdhulplandschap.

Lees meer
dinsdag 22 april

Omgaan met alcohol- en andere drugproblemen bij jongeren in de jeugdhulpverlening – Oost-Vlaanderen (VAD)

Hoe kan je als jeugdhulpverlener het gebruik van alcohol en illegale drugs bespreekbaar maken met jongeren, hoe schat je het juist in, hoe kan je jongeren motiveren om iets aan hun gebruik te veranderen, hoe kan je samenwerken met externe hulpverlening,…

Lees meer
dinsdag 22 april

Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken – West-Vlaanderen (VAD)

Begeleid je cliënten met een beperking die middelen gebruiken, gamen of gokken? In deze opleiding ontdek je praktische informatie, tips en methodieken om het gesprek hierover aan te gaan.

Lees meer
vrijdag 25 april

KOPP KOAP 3-daagse (Ligant)

Ben je werkzaam in de zorg voor kinderen van ouders met psychische problemen? Dan is deze ervaringsgerichte, driedaagse training iets voor jou. Deze vorming biedt je de tools om complexe casussen beter te begrijpen en je te verdiepen in de effecten van psychische problemen op kinderen. We koppelen theorie aan praktijkvoorbeelden en werken met concrete materialen en methoden die je direct kunt toepassen in je werk.

Lees meer
zaterdag 26 april

Overbevolking in de Belgische gevangenissen − Naar een behoorlijk detentiebeleid

De overbevolking in Belgische gevangenissen blijft een urgent probleem. Tijdens deze conferentie gaan experts, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers in gesprek over de oorzaken, gevolgen en concrete oplossingen. Kom en denk mee over een beter detentiebeleid voor de toekomst.

Lees meer
maandag 28 april

Crosscultureel kijken naar ontwikkelingsstoornissen – Crosslink

Deze vorming geeft je inzicht in hoe culturele achtergronden de perceptie, diagnose en aanpak van ontwikkelingsstoornissen beïnvloeden. Daarnaast vergroot je begrip voor diverse gezinswaarden en tradities, met aandacht voor de belangrijke rol van taal.

Lees meer
dinsdag 29 april

Module: Forensische zorg (Postgraduaat Geestelijke gezondheidszorg)

De module 'Forensische zorg' van het postgraduaat Geestelijke Gezondheidszorg is er voor iedereen die zich wilt verdiepen in de zorg voor personen met een psychiatrische stoornis die een strafbaar feit hebben gepleegd. Je kan inschrijven voor de volledige module of voor afzonderlijke lesdagen. 

Lees meer
dinsdag 29 april

Forensische zorg: Organisatie van de forensische zorg (Postgraduaat Geestelijke gezondheidszorg)

Hoe werkt forensische zorg in de praktijk? Op deze studiedag krijg je inzicht in de werking van forensische psychiatrische centra (FPC’s) en de plaats van forensische zorg binnen psychiatrische ziekenhuizen en centra. 

Lees meer