Intersectoraal Leerplatform Dubbeldiagnose verstandelijke beperking en bijkomende geestelijke gezondheidsproblemen. Voor alle hulpverleners met interesse in aanklampende zorg voor personen met een verstandelijke beperking.

 

Programma

12:30 - 13:00 onthaal met koffie
13:00 - 13:30 openingswoord
13:30 - 14:30 workshop 1
14:30 - 15:00 pauze
15:00 - 16:00 workshop 2
16:00 - 16:30 afronding met afsluitend drankje


Voor alle hulpverleners met interesse in aanklampende zorg voor personen met een verstandelijke beperking en psychische problemen.

Hoe krijg je zorgmijders met een beperking toch in zorg en laat je hen in zorg blijven? Hoe ga je om met gedwongen maatregelen? Hoe aanklampend blijf je? Wanneer laat je los? ...

Meer informatie: onada@multiversum.broedersvanliefde.be 0472 30 79 27

 

Praktisch

Tijdstip: Dinsdag 7 november 2023 - 12:30 - 16:30

Locatie: De Vijver vzw - Bosuil 138, 2100 Deurne

  • openbaar vervoer: station Antwerpen Centraal + bus 5 richting P+R Linkeroever – Wijnegem, halte Deurne Clara Snellings
  • met de wagen: gratis P+R parking Bosuil, Alfons Schneiderlaan 435 in 2100 Deurne (8 minuutjes wandelen), parkeren in de straten is betalend

Kostprijs: €30, te betalen op rekeningnummer BE 96 2200 6909 0005 van De Vijver vzw, met vermelding “Leerplatform DD 2023: naam en voornaam”

Inschrijven kan t.e.m. vrijdag 27 oktober. Plaatsen zijn beperkt.

 

Je hebt de keuze uit onderstaande workshops waarvan je er twee kunt volgen:

Aan de slag met de rugzak
Door Hélène Van Hove & Sophie Roose (Ondo)
Voorstelling van het begeleidingsconcept binnen de mobiel-ambulante werking van Ondo, en de rechtstreekse link met het begeleidingstraject van een jongvolwassene met dubbeldiagnose. Samen nadenken over een lopend traject van een cliënt waar we nog zoekende in zijn.

Gedwongen maatregelen door de bril van de hulpverlening
Door Mathias Verleyen en Petra de Kok (Alert)
Hoe ga je om met gedwongen maatregelen, zoals gedwongen opname? Hoe kan je als begeleider zoveel mogelijk samen met je cliënt doorheen zulke maatregelen stappen?

Gedwongen maatregelen door de bril van de vrederechter
Door vrederechter Dirk Scheers
In gesprek met de vrederechter over de technische en
procedurele aspecten van gedwongen maatregelen.

ca·dans (de; v(m); meervoud: cadansen) ca-dans: ritmische beweging
Door Eva De Bie en Anneke Kauwenberghs (stad Antwerpen, KADANS en Luc Van der Straeten (stad Antwerpen, team casemanagement)
KADANS, ketenaanpak dak- en thuislozen Antwerpen Stad, is een multidisciplinair samenwerkingsverband voor dak -en thuislozen met complexe problemen (verslaving, psychiatrische problemen, mentale beperking enz.).

Uit onze registratiegegevens blijkt dat ruim 35 procent van de aangemelde cliënten (een vermoeden van) een mentale beperking heeft.

In de workshop vertellen we over onze ervaringen om mensen in zorg te krijgen. Samenwerking en engagement van alle partners is daarbij essentieel. Daarnaast is duurzame huisvesting een manier om mensen te verleiden tot zorg.

De woonvormen die in het kader van Kadans werden opgestart (KADANS wonen en het zorghostel ‘Trappenhuis’) in combinatie met aanklampende begeleiding spelen hierbij een cruciale rol.

Bemoeizorg voor zorgwekkende zorgmijders binnen de sociale huisvesting
Door Tine Rondeaux en Lise Docx (SSeGA)
SSeGA (Samenwerking Sociale Huisvesting en Geestelijke gezondheidszorg Antwerpen) is een intersectorale samenwerking tussen Woonhaven en Multiversum die tot doel heeft om uithuiszetting te voorkomen bij zorgwekkende zorgmijders binnen de sociale huisvesting. Hiervoor maken we gebruik van de methodiek van bemoeizorg. Tijdens deze workshop zal het kader van bemoeizorg geschetst worden en zal worden ingezoomd op helpende en belemmerende factoren in begeleiding. Aan de hand van stellingen gaan we in gesprek met de deelnemers.

‘Moeidoeni’ Aantrekken en afstoten van hulpverleners.
Door Laure De Keyser en Caroline Claessens (De Vijver)
Een 25-jarige jongedame wordt tijdens een gedwongen opname omwille van zwangerschap aangemeld bij onze teams. Haar bewindvoerder wil haar, onder bepaalde voorwaarden, één kans geven om zelfstandig te gaan wonen. De jongedame in kwestie staat weigerachtig tegenover begeleiding en wil liefst zo snel mogelijk van haar bewindvoerder, de jeugdrechter, het CKG, ouderschapsondersteuning…
vanaf.

Sinds een jaar doorlopen we een hobbelig parcours met vele hindernissen, maar ook enkele succeservaringen. Hoe ga je om met het traject van een zelfstandige ‘overlever’ die een volledig andere kijk heeft op de wereld en op hulpverlening? Hoelang blijf je proberen en op welk moment laat je los?

Kanape! Afzonderlijk samen!
Door Laurens Troch en Kenny Muyldermans (Kaizen)
Tijdens deze workshop gaan we in op de samenwerking tussen Kaizen (Jeugddorp), Pegode (VAPH) en Multiversum-De Knoop (GGZ). Deze samenwerking werd Kanape! gedoopt en brengt 6 jongvolwassenen met een ‘rugzakje’ samen in een co-housing project.

We focussen ons op de samenwerking, de beleving bij de jongeren, het krachtgericht werken en de methodiek het Kompas. We kaderen dit vanuit onze open houding en visie, blikken daarbij terug op het afgelopen jaar!

Hoe ver kunnen we (samen) gaan?
Wanneer zorg niet geaccepteerd wordt…

Door Lien Sysmans en Katrijn van Loock (Klavier)
Als goede hulpverlener zet je de noden en wensen van je cliënt centraal, maar wil je ook kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning bieden. Wat als beide niet op elkaar aansluiten? Wat als ons zorgaanbod niet aanvaard wordt door diegene die ondersteuning nodig heeft? En wat als je merkt dat de integriteit van je cliënt in gevaar is omdat hij zich niet (voldoende) laat helpen?


We willen een kader aanbieden om met begeleiders aan de slag te gaan rond het thema zorgweigeraars binnen de residentiële langdurige zorg voor personen met een verstandelijke
beperking. We gaan kort in op eventuele achterliggende oorzaken van het niet willen of kunnen toelaten van de geboden ondersteuning en hoe we deze factoren kunnen gebruiken bij het
verder vormgeven van onze begeleiding. We schetsen hoe we alsnog het verschil trachten te maken en aanklampende zorg en bemoeizorg kunnen vertalen binnen een langdurige residentieel aanbod. Hierbij ondersteunen we ook de context, die zich vaak onmachtig voelt.


Kwaliteit van leven staat in ons ondersteuningsaanbod centraal. Dit is echter een relatief begrip. Daarnaast zijn er situaties waarin de mate van integriteitsgevaar in conflict komt met ons verantwoordelijkheidsgevoel of daadwerkelijke verantwoordelijkheid. Aanklampend werken en bemoeizorg kan ook binnen onze specifieke residentiële ondersteuning vormgegeven worden. Naast de voordelen van deze methodieken moeten we ons echter ook bewust zijn van de valkuilen.


A-maze-ing
Door Steven Van De Vijver & Jessica Ackein (De Vijver)
Tijdens deze workshop brengen we u het verhaal van een persoon en diens netwerk voor wie het leven soms een doolhof (Engels: maze) is geweest. We brengen dit verhaal vanuit het perspectief van de ouder en de hulpverlener. Het is een verhaal met vallen en opstaan, met teleurstelling en successen. Het gaat over hoe samenwerking tussen alle betrokken partijen kan leiden tot een weg door het doolhof. Een weg vol verwondering en verbazing (Engels: amazing).