Georganiseerd in samenwerking met VAD. Heel wat volwassenen die hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg omwille van psychische of sociale problemen, hebben ook (een hoger risico op) problemen met middelengebruik, gamen of gokken. Wanneer je als hulpverlener het gesprek wil aangaan over gebruik, vraag je je misschien af: hoe maak ik het gebruik bespreekbaar? Hoe zorgwekkend is het? Wil de cliënt wel iets aan zijn gebruik veranderen? Hoe kan ik een verschil maken?

Je hoeft als hulpverlener gelukkig geen expert te zijn in middelengebruik om hierover in gesprek te gaan. Je kan op verschillende vlakken een belangrijke rol spelen in de alcohol- en drugthematiek: opmerken en inschatten van problemen, motivatie met de cliënt verkennen, doorverwijzen en ondersteuning bieden tijdens en na een behandeling.

Je staat stil bij de rol die jij (en jouw organisatie) kan opnemen en krijgt in deze 2-daagse heel wat tips en tools aangereikt om het gesprek aan te gaan met je cliënt.

Op dag 1 word je geïntroduceerd in het thema. De volgende items komen aan bod:

  • Basiskaders die je helpen om: 
    • een zicht te krijgen op de impact van middelengebruik op de hersenen
    • verslavingsgedrag bij cliënten beter te leren begrijpen en ermee om te gaan
    • in te schatten wanneer middelengebruik problematisch is en welke factoren daarin een rol spelen
  • Opmerken van signalen van problematisch gebruik
  • Bespreekbaar maken en inschatten van het gebruik.
  • Gedragsverandering en motivatie.

In dag 2 wordt de theorie bevattelijk gemaakt door interactief aan de slag te gaan met het oefenen van gesprekken met cliënten in de geest van motiverende gespreksvoering zodat iemands eigen motivatie en bereidheid tot verandering wordt versterkt. Je krijgt zicht op welke kortere of meer uitgebreidere methodieken best aansluiten bij jouw manier van werken, bij de cliënt en bij de stap in het begeleidingstraject waarin jullie je bevinden.

Doelpubliek

Deze vorming is toegankelijk voor alle zorg- en hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg die met cliënten of patiënten over het thema middelengebruik in gesprek willen gaan.

Praktische info

Data: maandag 06/05/2024 en maandag 13/05/2024, telkens van 9u30 tot 16u30, onthaal vanaf 9u

Locatie: Voskenslaan 95, 9000 Gent

Kostprijs: 190 euro voor beide dagen inclusief water, koffie, thee en broodjeslunch 

Lesgevers: Davinda Goetry, preventiewerker CGG ZOV en Amber Pynket, preventiewerker CGG Adentro

Aantal deelnemers: min 12 en max 20 deelnemers

Uiterste inschrijvingsdatum: 19/4/2024 Na je inschrijving ontvang je een betalingsverzoek van zodra het minimum aantal deelnemers zijn ingeschreven. Je deelname is pas definitief na betaling.  Contact
Bij vragen: veerle.gerbosch@psyche.be, 0490 66 27 58

Op de hoogte blijven van vergelijkbare vormingen? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Psyche Post. Zo ontvang je tweewekelijks boeiende vormingen in je mailbox.

Foto copyright: VAD