Kinderen met complex trauma zijn bijzonder complex in de omgang met de volwassenen die zorg voor hen dragen: wantrouwig controlerend zijn, aantrekken en afstoten, grenzen testen, manipuleren… Het zijn woorden die soms omschrijven wat volwassen zorg- en hulpverleners ervaren. En dit terwijl een vasthoudend en constructief relatie-aanbod van zorgzame volwassenen de meest essentiële hefboom is naar een beter ontwikkelingsspoor.
Dit thema wordt twee dagen lang vanuit verschillende invalshoeken verkend. Op donderdag 18 september wordt er ingegaan op de relaties tussen kinderen met complex trauma en hun nabije zorgverleners, zoals ouders, opvoeders, pleegzorgbegeleiders en leerkrachten. Vrijdag 19 september ligt de focus dan weer op de relatie tussen kinderen met complex trauma en de kinderpsychotherapeuten die hen in de spelkamer ontmoeten.
Programma 18 september:
- 09u00: Onthaal
- 09u30: Intro en welkom (Prof. Dr. Patrick Meurs)
- 10u00: Bijzondere manieren van samen zijn. Hoe kinderen met complex trauma weer tot groei komen in relaties (Prof. Dr. Nicole Vliegen)
- 11u00: Koffiepauze
- 11u30: Samen dragen en verdragen. Over het happen naar adem en de noodzakelijke zuurstof in het werken met adoptie- en pleegouders. (Mw Sus Weytens)
- 12u30: Lunchpauze
- 13u30: Als 'samen' niet vanzelf gaat: de zoektocht naar contact met moeilijk bereikbare kinderen en hun gezinnen (Mw Orfee Callebert)
- 14u30: Pauze
- 14u45: What’s in a name? De rol van familieterminologie in bestandspleegzorg (Dr. Lara Wulleman)
- 15u45: Boekvoorstelling en interview. Kindertherapeuten vertellen, Flor tekent. (Lieve Van Lier in gesprek met illustrator Flor Aguilar)
- Deelnemers van deze twee dagen ontvangen een exemplaar van het nieuwe boek over werken met kinderen met complex trauma.
Praktisch:
- Datum: 18 september 2025
- Locatie: Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven
- Kostprijs: € 155 (€ 635 voor alle ‘Feest-dagen’). Kortingstarief voor leden van de werkgroep/VVPT, medewerkers van PraxisP en studenten (m.i.v. psychotherapiestudenten)