Als zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg word je soms geconfronteerd met terugval van alcohol- of andere drugproblemen. Verslaving is vaak een langdurige problematiek. Veranderen van gedrag vraagt veel inspanningen en terugval hoort bij het veranderproces.

Welke processen spelen een rol bij terugval? En met welke interventies help je patiënten om abstinentie of verminderd gebruik te behouden en de kans op terugval te verkleinen? Hoe kan je reageren op terugval en de patiënt helpen de schade die ermee gepaard gaat te beperken?

Tijdens deze introductie vergroot je je kennis over het terugvalproces en zelfcontrolestrategieën bij middelenproblemen. 

Je staat stil bij de rol die jij (en jouw organisatie) kan opnemen en hoe je binnen terugvalpreventie bij psychische problemen aandacht kan hebben voor middelenproblemen. Je krijgt heel wat handvaten en materiaal aangereikt om verder in de praktijk aan de slag te gaan rond dit thema.  

Doelpubliek 

Deze vorming is toegankelijk voor alle zorgverleners uit de geestelijke gezondheidszorg die interesse hebben in terugvalpreventie. Je kan je voorbereiden op deze introductiedag door op het VAD-vormingsplatform deze gratis online cursussen te volgen:

* Ontstaan van middelgerelateerde en verslavingsproblemen

* De invloed van Mens, Middel en Milieu op druggebruik en drugproblemen

Praktische info  

Datum: maandag 16/12/2024, van 9u30 tot 16u30, onthaal vanaf 9u.  

Locatie: Kop van Kessel-Lo, Leuvensestraat 18, 3010 Kessel-Lo (Leuven). Op 8 minuten wandelafstand van het station van Leuven. Voor bereikbaarheid met de wagen zie verdere info.

Kostprijs: 95 euro inclusief water, koffie, thee en broodjeslunch   

Spreker: Ellen Excelmans, psycholoog en gedragstherapeut, Heist-op-den-Berg

Aantal deelnemers: min 12 en max 18

Uiterste inschrijvingsdatum: 14/11/2024 Na inschrijving ontvang je een betalingsverzoek van zodra het minimum aantal deelnemers is ingeschreven.

Contact

bij vragen over de vorming: veerle.gerbosch@psyche.be, 0490 66 27 58 

bij vragen over betalingen of facturen: administratie@psyche.be