Redelijk wat mensen zijn gevoelig voor psychotische gewaarwordingen - met soms enorm uitdagende gevolgen, voor alle betrokkenen. Wanneer ze in aanraking komen met de hulpverlening, merken we dat een aantal van hen deze ervaringen trachten te verzachten door het gebruik van psychoactieve stoffen zoals alcohol, illegale drugs, medicatie,… Dit kan leiden tot nog meer ongewenste situaties, voor zowel de persoon als zijn omgeving.

Welke producten hebben welke mogelijke invloed op psychose (en de mens achter de psychose)? Kan middelengebruik psychotische ervaringen uitlokken? Hoe ga je als hulpverlener om met deze personen? Hoe gaat jouw voorziening om met mensen met psychotische ervaringen die ook middelen gebruiken? Welke aanpak werkt en wat werkt niet – en voor wie?

In deze vorming kijken we vanuit een herstelondersteunend perspectief naar deze complexe problematiek. Hoe kan je herstel stimuleren? Omdat Acceptance & Commitment Therapy (ACT) een facilitator kan zijn voor herstel (Morris, 2012), maken we hier eveneens ruimte voor. We staan ook stil bij de moeilijkheden waar je als hulpverlener en als mens tegenaan loopt.

Doelpubliek 

Deze vorming is toegankelijk voor alle zorgverleners uit de geestelijke gezondheidszorg die interesse hebben in dubbeldiagnose. Je kan je voorbereiden op deze vormig door op het VAD-vormingsplatform gratis een online cursus te volgen: het ontstaan van verslavingsproblemen bij middelengebruik. Ook het bekijken van de informatie op www.psychosenet.be bevelen we aan.

Praktische info  

Datum: vrijdag 25/10/2024, van 9u30 tot 16u30, onthaal vanaf 9u.  

Locatie: Clemenspoort, op 5 minuten wandelen van station Gent-Sint-Pieters

Kostprijs: 95 euro inclusief water, koffie, thee en broodjeslunch   

Spreker: Joris Corthouts, klinisch psycholoog en gedragstherapeut

Aantal deelnemers: min 12 en max 18

Uiterste inschrijvingsdatum: 24/09/2024 Na je inschrijving ontvang je een betalingsverzoek van zodra het minimum aantal deelnemers is ingeschreven.

Contact

bij vragen over de vorming: veerle.gerbosch@psyche.be, 0490 66 27 58 

bij vragen over betalingen en facturen: administratie@psyche.be