Nieuws

“Crisishulp als sleutel tot begrip, los van een psychiatrisch etiket”

Urgentiepsychiatrie vanuit een mobiel crisisteam (Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter/Brugmann)

 

Het EMUT-team, dat geassocieerd is aan de Sint-Pieter- en Brugmann-ziekenhuizen, is gestart in december 2023. Het is oorspronkelijk een 2A-team, dat nu in staat is om onmiddellijke noodhulp te bieden, d.i. binnen 30 minuten, als reactie op politie-oproepen.

EMUT is ontstaan uit onvrede met het bestaande (beperkte) aanbod voor mensen in nood die in extreme of veranderde bewustzijnstoestand verkeren. We willen een alternatief bieden voor gedwongen ziekenhuisopnames en administratieve aanhoudingen op politiebureaus – en geweld vermijden. EMUT biedt aanmelders een bevoorrechte telefonische toegang tot een psychiater die raad en ondersteuning geeft. Op basis van het telefoongesprek kan beslist worden om binnen de 30 minuten ter plaatse een noodinterventie door een psychosociale medewerker van het EMUT-team te initiëren, in nauwe samenwerking met de aanmelders. Onze tussenkomsten resulteren vaak in kortetermijn-crisisinterventies (met een opvolging van max acht weken) en in minder gedwongen procedures.

Vandaag staat onze telefoonlijn enkel open voor politieagenten die ter plaatse zijn, maar binnenkort zullen ook huisartsen en ambulancepersoneel op ons een beroep kunnen doen.

 

Webinar

 

Op maandag 26 augustus 2024 van 14.00u tot 15.30u (in het Engels)

In dit webinar presenteren we de werking van het “Equipe Mobile Urgency Team” (EMUT) in Brussel, een pilootproject voor het nieuwe federale project m.b.t. urgentiepsychiatrie, waarbij het de bedoeling is om vanuit de psychiatrie op zeer korte termijn outreachende hulp te verlenen aan mensen in nood.

Naast een toelichting over onze werkwijze en ervaringen, zullen we in het webinar ook de visie van het team toelichten. We menen dat waakzaamheid geboden is om persoonlijk lijden steeds en uitsluitend te percipiëren in een kader van psychische aandoeningen, omdat dit kan resulteren in meer ernstige en meer chronische klachten (Asioli 1984). Als mobiel crisisteam kunnen we hierin richtinggevend zijn voor andere crisishulpverleners en omstaanders; er wordt daarbij evenveel aandacht besteed aan problemen in de omgeving van het individu. Het terugkeren naar het alledaagse leven en het vermijden van een ziekenhuisopname is een leidraad.

Aangezien enkele bijdragen in het Engels en Frans zullen zijn, voorzien we een simultaan vertaling in de chat.

 

Sprekers

 

Frederick Galbrun is maatschappelijk werker en co-coördinator van het mobiele crisis team van Sint-Pieter/Brugmann. Oorspronkelijk afkomstig uit Montreal in Canada, werkte hij in crisisinterventie en zelfmoordpreventie met tieners en volwassenen. Frederick heeft ook een ruime ervaring met transmigratie en dakloosheid.

Charly Sibille is een psychiater met een systemische aanpak. Hij is de klinische supervisor van het mobiele crisisteam geestelijke gezondheidszorg Sint-Pieter/Brugmann en hoofd van de psychiatrische afdeling van het UMC Sint-Pieter. Charly heeft eerder in de gemeenschapssector gewerkt, met een bijzondere interesse in mobiel werk en ook dakloosheid

Eleni Alevanti is werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, doctor in de sociale wetenschappen en momenteel co-coördinator van het mobiel crisisteam voor de geestelijke gezondheidszorg Sint-Pieter/Brugmann, gevestigd in Brussel. Haar werk ligt in benaderingen gebaseerd op sociale rechtvaardigheid binnen gemeenschapszorg en heeft zich vooral gericht op vroegtijdige interventie en de dakloosheid.

 

Prijs

20,- Euro

 

Inschrijven is niet meer mogelijk.