Nieuws

We zetten in het postgraduaat volwassenen en ouderen zowel in op kennis over psychiatrische stoornissen als op methodisch handelen bij de begeleiding en behandeling van mensen met psychische problemen. Je leert klinisch redeneren rond cliënten en patiënten, multidisciplinair samenwerken, en je staat stil bij je rol als verpleegkundige of hulpverlener.

Personen met een verstandelijke beperking die ook geestelijke gezondheidsproblemen hebben (probleemgedrag en/of psychiatrische stoornissen), hetgeen als een "dubbele diagnose" gedefinieerd wordt, hebben het nog steeds moeilijk om een dienstenaanbod te vinden dat aan hun behoeften voldoet, ondanks de verschillende initiatieven die de laatste jaren genomen werden. Verbeter de opleiding van het personeel van alle diensten en zorg ervoor dat ze nadenken over de praktijken die ze gebruiken. (ADVIES VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD nr. 9203)

In deze module gaan ze samen aan de slag met collega’s uit de praktijk. Deelnemers en experten staan met 2 voeten in het werk. Ze verkennen de noden van de doelgroep, lopen samen door het traject van normale ontwikkeling tot verstoorde ontwikkeling en onderzoeken de interferentie met de psychiatrische pathologie. Theorie en praktijk gaan hand in hand en via casuïstiek vertalen we naar ieders eigen begeleidingspraktijk. Afgestemd begeleiden vanuit orthopedagogisch en/of therapeutisch handelen, begrijpen en hanteren van moeilijk gedrag, afstemmen met de context van de bewoners en goed samenwerken, bieden elke begeleider de kans om te groeien in eigen professioneel handelen. De groep is bewust tot max. 20 deelnemers beperkt zodat interactie en dialoog centraal staat. Ze werken binnen en buiten de muren van de hogeschool op diverse werkplekken van deelnemers. Met deze module beogen ze tegemoet te komen aan de groei tot deskundige begeleiders die afgestemd kunnen handelen op de behoeftes van de doelgroep.

Vanaf februari 2024 (op donderdag: 29/2, 14/3, 28/3, 25/4, 16/5, 30/5, 6/6 inhaaldag, 20/6 afronding) start de module GG bij volwassenen met een beperking in UCLL.

Meer informatie vind je in bijgaande brochure.