Nieuws

Wil jij je vaardigheden verder ontwikkelen in de diagnostiek en behandeling van gedrags- en psychische problemen bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme? Deze opleiding is speciaal voor jou, als hulpverlener met een relevante master of vergelijkbare opleiding, die werkzaam is in de zorg, het onderwijs of de GGZ.

In deze opleiding verwerf je een bijkomende specialisatie in de diagnostiek van en interventies gericht op gedrags- en psychische problemen bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. De opleiding beoogt kennis, inzicht en vaardigheden om gedrags- en psychische problemen bij deze doelgroep tijdig te onderkennen, om in een brede beeldvorming zicht te krijgen op de specifieke ondersteuningsbehoeften en om de begeleiding en behandeling adequaat af te stemmen op deze noden.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor hulpverleners die al een basisopleiding hebben (bv. master pedagogische wetenschappen, psychologie, geneeskunde, logopedie, bewegingswetenschappen, sociologie) en als stafmedewerker, therapeut, diagnosticus of behandelaar werkzaam zijn in de context van de zorg voor personen met een beperking, de geestelijke gezondheidszorg of het onderwijs.

Heb je een andere vooropleiding (graduaat, professionele bachelor, master anders dan de hoger genoemde) en/of werk je als directe begeleider in de ambulante ondersteuning of  woonvormen, dan kan je een vergelijkbare opleiding volgen aan UCLL: Postgraduaat Geestelijke gezondheid volwassenen en ouderen.

Het programma:

  • Uurrooster: 108 contacturen en 20 uren bijkomende studiebelasting
    De opleiding omvat 18 opleidingsdagen op donderdagen van 9u30-16u30. De contactmomenten vinden ongeveer tweewekelijks plaats tussen september en juni. Daarnaast moet je rekenen op ongeveer 20 uur voor het bijhouden van een portfolio met reflectie-opdrachten en het voorbereiden van supervisies.
  • Opbouw: De opleiding is opgebouwd in vijf modules:
    • een theoretische module die inzicht geeft in verschillende risico- en ontstaansfactoren
    • een module rond methoden voor diagnostische en integratieve beeldvorming
    • een module rond begeleiding en behandeling vanuit verschillende orthopedagogische en therapeutische benaderingen
    • een module met specifieke thema’s zoals seksuele psychopathologie, agressie en gebruik van het ComVoor-instrument
    • een module supervisie waarbij in groepjes van 8 deelnemers en 2 supervisoren eigen casussen worden besproken
  • Evaluatie: Aanwezigheid en actieve deelname aan de onderwijsactiviteiten geldt als noodzakelijke voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de eindevaluatie. De evaluatie bestaat uit een schriftelijk portfolio, naar aanleiding van een concrete vraagstelling uit de praktijk, waarin de diverse inhouden van de opleiding verwerkt worden en waarin kritisch gereflecteerd wordt over deze inhouden. Om te slagen voor de opleiding moet je geslaagd zijn op alle onderdelen. Je kan alle bepalingen nalezen in het beoordelingsreglement van de opleiding.


Praktisch:

  • Opleidingsdata: De opleiding loopt van begin oktober tot begin juni. De opleiding duurt één academiejaar, met 18 opleidingsdagen op donderdagen (telkens van 9u30-16u30).
  • Locatie: De opleidingsdagen gaan door in leslokalen van KU Leuven.
  • Kostprijs: Voor het academiejaar 2025-2026 bedraagt het inschrijvingsgeld € 2.000.
    • De opleiding is erkend voor financiële steun via de KMO-portefeuille.
    • Accreditering voor artsen is mogelijk.
  • Inschrijven: Je kan je kandidaat stellen tot 15 mei door jouw CV en motivatiebrief te bezorgen via het online inschrijvingsformulier. Op basis van deze aanvragen worden de deelnemers geselecteerd. Er kan een toelatingsgesprek plaatsvinden. De geselecteerde kandidaten ontvangen nadien meer gedetailleerde informatie over registratie en inschrijving.