Nieuws

 

De volgende Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) vindt plaats op 8 februari 2024. Deze datum kan je alvast noteren in je agenda. In afwachting vind je op de website van de SGGG een memorandum met vijftien beleidsaanbevelingen voor een betere geestelijke gezondheid(szorg).

 

Voorstellen aan beleidmakers voor een betere geestelijke gezondheid(szorg)

De Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) zet in op de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg en doet voorstellen aan de beleidsmakers.

Het is een forum van personen met psychische kwetsbaarheid, ervaringsdeskundigen, hun familieleden, zorgverleners, leden van zorgorganisaties, academici, vertegenwoordigers van beroepsfederaties en zorgkoepels. Zij hebben een gezamenlijk doel: een betere geestelijke gezondheid(szorg), vertrekkend van de noden van de patiënten.

De leden zitten samen in 4 werkgroepen die de pijnpunten van de geestelijke gezondheidszorg weerspiegelen:

  • De financieringsmechanismen hebben perverse effecten
  • Arm maakt ziek en ziek maakt arm
  • De transitie van jeugd- naar volwassenenzorg en van volwassenen- naar ouderenzorg schiet tekort
  • De wachtlijsten zijn nog aangegroeid

De nood is groot

De cijfers spreken voor zich:

  • Bijna 1 op 5 Belgen kampt met ernstige psychische aandoeningen.
  • 21% van alle jaren van ziekte plus verloren jaren door voortijdig overlijden zijn te wijten aan neuro-psychiatrische aandoeningen
  • De suïcidecijfers zijn met 6 per dag nog steeds schrikbarend hoog
  • De OESO (2018) raamt de kosten door het grote aantal mensen met psychische problemen voor ons land op 20,7 miljard euro

Wat kan er gedaan worden?

Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen dat er meer middelen naar de GGZ moeten komen. De vijftien beleidsaanbevelingen leggen meer nadruk op intersectorale samenwerking en een herstructurering van de Geestelijke Gezondheidszorg. Ook moeten we meer profiteren van en investeren in – aan de ene kant – onderzoek en - aan de andere kant - ervaringsdeskundigheid. Op het vlak van preventie en informatie is volgens de SGGG eveneens nog veel vooruitgang te boeken.

 

Bekijk de vijftien beleidsaanbevelingen op www.statengeneraalggz.be!