Nieuws

1 op 5 adolescenten ervaart matig tot ernstige psychische klachten, dat blijkt uit de SIGMA-studie. Maatschappelijk kwetsbare jongeren lopen het grootste risico voor het ontwikkelen van psychische klachten. Om jongeren in kansarmoede beter te onderzoeken, is er daarom de afgeleide SIGMA-X studie voorzien.

"Hoewel er veel bezorgdheid was over de mentale gezondheid van jongeren tijdens COVID-19, toonde het SIGMA-onderzoek aan dat tieners beter bestand waren tegen de effecten dan aanvankelijk werd gedacht."

Tijdens de meting in 2021 zagen de onderzoekers dat sommige mentale gezondheidsklachten zoals symptomen van depressie iets erger werden. Maar in 2022 bleken deze cijfers te zijn gestabiliseerd. De COVID-19 pandemie heeft dit aantal dus niet verhoogd, maar heeft blootgelegd dat veel jongeren worstelen met hun mentale gezondheid.

 

Risicofactoren en beschermende factoren 

Risicofactoren zoals het meemaken van pesten en trauma zijn enkele van de belangrijkste risicofactoren voor psychische klachten. Mensen hebben rondom je die je steunen kan jongeren beschermen tegen het ontwikkelen van geestelijke gezondheidsproblemen. Ouders zijn sleutelfiguren in het leven van adolescenten, maar ook de scholen en het jeugdwerk.

 

Sociale vaardigheden zijn belangrijk

De onderzoekers zagen dat het ontwikkelen van goede sociale vaardigheden en het hebben van voldoende kwalitatieve sociale interacties (face-to-face of online) belangrijk is voor een goede geestelijke gezondheid. Dit kan op verschillende manieren en veel gebeurt al op natuurlijke wijze. Zo volgden zij samen met Te Gek!? jongeren thuis, op school, met vrienden buiten de deur of bij hun lokale jeugdorganisatie. Elk van deze plaatsen bood een kans om deze sociale vaardigheden te ontwikkelen.

 

Lees het volledige rapport