Cultuursensitieve zorg
Waarom cultuursensitieve zorg belangrijk is
Iedereen beleeft psychisch welzijn op een eigen manier. Cultuur, migratiegeschiedenis, taal, religie, gender of ervaringen met uitsluiting beïnvloeden hoe iemand psychisch lijden ervaart, benoemt en ermee omgaat. Cultuursensitieve zorg houdt rekening met deze achtergrond en bredere maatschappelijke context. Ze gaat dus verder dan etnisch-culturele verschillen en kijkt naar alles wat iemands kwetsbaarheid en hulpbehoefte mee bepaalt.
Wanneer zorg beter aansluit bij de leefwereld van de cliënt, verhoogt dat het vertrouwen, de toegankelijkheid en de kwaliteit van hulp. Cultuursensitief werken vraagt tijd, openheid en reflectie – maar draagt bij aan een geestelijke gezondheidszorg die inclusief en kwaliteitsvol is.
Drie niveaus van cultuursensitieve zorg
Cultuursensitieve zorg speelt zich af op verschillende niveaus:
- In het contact met cliënten: door actief te luisteren, te erkennen wat belangrijk is in iemands leefwereld, en oog te hebben voor verschillen.
- Binnen het beleid en de visie van organisaties: door diversiteit structureel op te nemen in beleid, vorming en werkkaders.
- In het bredere gezondheidssysteem: door ongelijkheid en uitsluiting in het systeem te benoemen en aan te pakken.
Extra informatie en materialen
Er zijn verschillende tools die je kunnen helpen om cultuursensitiever te werken:
Cultural Formulation Interview
Het Cultural Formulation Interview bestaat uit zestien vragen die een clinicus kan gebruiken om tijdens een intake in de ggz informatie te krijgen over de manier waarop cultuur doorwerkt op essentiële aspecten van het klinische beeld dat een betrokkene presenteert en op de hulpverlening aan hem of haar.
Reflectietool Cultuursensitieve zorg
Ga aan de slag met de Reflectietool ‘Bouwen aan cultuursensitieve zorg’ en start met een beleid rond cultuursensitieve zorg in jouw organisatie.