Ga naar de inhoud

Middelengebruik en verslaving

Middelengebruik in de GGZ

 

Als zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg word je mogelijks geconfronteerd met alcohol- of druggebruik, gebruik van psychoactieve medicatie, gamen of gokken bij je cliënten. Dit gebruik vormt een uitdaging die een specifieke aanpak vereist.  

Om zorgverleners en organisaties hierbij te ondersteunen, bundelen Psyche en VAD (Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs) de krachten. We lanceren een op maat gemaakt vormingsaanbod, specifiek ontwikkeld voor zorgverleners in de GGZ. Deze samenwerking combineert VAD's jarenlange expertise in deskundigheidsbevordering met Psyche's unieke positie. Psyche versterkt het VAD-aanbod en draagt dit uit in de GGZ. 

Bekijk hieronder het aanbod dat voor jou als zorgverlener een meerwaarde kan zijn. 

 

VAD-materialen voor psycho-educatie 

De invloed van Mens, Middel en Milieu (MMM) op druggebruik en drugproblemen - VAD Waarom is een verslaving moeilijk te doorbreken? - Twee systemen in één hoofd - VAD Drugs in de hersenen - Infofiches en presentatie - VAD

 

Gespreksleidraden VAD 

Hoe motiveer je cliënten om aan de slag te gaan met hun middelengebruik, gamen of gokken? Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken: leidraad & inspiratiebox om te gebruiken bij mensen met een beperking Praten over alcohol, drugs en gamen. Inspiratiebox voor jeugdhulpverleners Basismateriaal voor terugvalpreventie bij problemen met middelengebruik, gamen of gokken - VAD Zelfstudietool Motiverende Gespreksvoering - VAD

 

Doorverwijsgids 

Adressen voor preventie, vroeginterventie en hulpverlening op vlak van alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.

Doorverwijsgids

 

Online cursussen - VAD  

VAD biedt diverse (gratis) online cursussen aan over o.a. het ontstaan van middelgerelateerde- en verslavingsproblemen, drugs in de hersenen, productinformatie over diversie verslavende middelen, motivernde gespreksvoering, … en nog veel meer.