Ga naar de inhoud

Middelengebruik en verslaving

Middelengebruik in de GGZ

 

Als zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg word je mogelijks geconfronteerd met alcohol- of druggebruik, gebruik van psychoactieve medicatie, gamen of gokken bij je cliënten. Dit gebruik vormt een uitdaging die een specifieke aanpak vereist.  

Om zorgverleners en organisaties hierbij te ondersteunen, bundelen Psyche en VAD (Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs) de krachten. We lanceren een op maat gemaakt vormingsaanbod, specifiek ontwikkeld voor zorgverleners in de GGZ. Deze samenwerking combineert VAD's jarenlange expertise in deskundigheidsbevordering met Psyche's unieke positie. Psyche versterkt het VAD-aanbod en draagt dit uit in de GGZ. 

Bekijk hieronder het aanbod dat voor jou als zorgverlener een meerwaarde kan zijn. 

 

Ga snel naar:

Materialen voor psycho-educatie Gespreksleidraden Online hulp Doorverwijzen Zelfstudie

 

 

Materialen voor psycho-educatie 

De invloed van Mens, Middel en Milieu (MMM) op druggebruik en drugproblemen - VAD

Hulpverleners kunnen dit materiaal gebruiken om aan cliënten en naastbetrokkenen uit te leggen welke factoren leiden naar middelengebruik en problematisch gebruik.

Waarom is een verslaving moeilijk te doorbreken? - Twee systemen in één hoofd - VAD

Hulpverleners kunnen deze brochure gebruiken om aan cliënten en naastbetrokkenen uit te leggen dat ons gedrag gestuurd wordt door automatische processen en bewuste gedragingen. En hoe dit bij een verslaving op hol slaat.

Drugs in de hersenen - Infofiches en presentatie - VAD

Hulpverleners kunnen deze fiches gebruiken om visueel aan cliënten en naastbetrokkenen. uit te leggen wat er in onze hersenen gebeurt wanneer we drugs gebruiken.

 

Gespreksleidraden

Hoe motiveer je cliënten om aan de slag te gaan met hun middelengebruik, gamen of gokken? - VAD Mijn cliënt en middelengebruik, gamen en gokken: leidraad & inspiratiebox om te gebruiken bij mensen met een beperking - VAD Praten over alcohol, drugs en gamen. Inspiratiebox voor jeugdhulpverleners - VAD Basismateriaal voor terugvalpreventie bij problemen met middelengebruik, gamen of gokken - VAD Zelfstudietool Motiverende Gespreksvoering - VAD

 

Online hulp

OnlinePsyHulp

Een platform voor online zelfhulp, online begeleiding en blended begeleiding voor de GGZ

Game(L)over

De plek voor jongeren én hun ouders die op zoek zijn naar een nieuw evenwicht tussen gamen en andere activiteiten zoals school, vrienden, hobby’s, familie, …

DASH

DASH is het online zelfhulpprogramma van De Druglijn en helpt je om je gebruik van cannabis, cocaïne, GHB en/of alcohol te verminderen of er helemaal mee te stoppen. Gratis en anoniem.

 

Doorverwijzen

Doorverwijsgids - VAD

Adressen voor preventie, vroeginterventie en hulpverlening op vlak van alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.

De Druglijn

voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Je kan er terecht voor een zelftest of voor zelfhulp

 

Zelfstudie  

VAD biedt diverse (gratis) online cursussen aan over middelengebruik en hulpverlening.  

Middelengebruik en hulpverlening:

Productinformatie: